het Surinaamse binnenland is prachtig!

In de afgelopen weken heb ik kerstvakantie gehouden en zijn Daan, Kees en Sarah op bezoek geweest. We hebben de weken gebruikt om het binnenland te verkennen. We hebben watervallen gezien, prachtige vogels, dolfijnen, mangrove bossen en plantages De natuur is verstillend mooi, ongerept. Of moet ik zeggen nog ongerept, het bewustzijn op milieu is erg laag hier, alles wordt in plastic materialen verpakt. Al het water(en dat drink je veel in de tropen) komt uit plastic flesjes.

Wij hebben geluk dat we zoveel kunnen bezoeken, Surinamers zelf hebben de bezienswaardigheden vaak nog niet gezien, het salaris van docent bedraagt rond de 600 euro. Ze werken vaak in de avond bij. Predikanten verdienen rond de 500 euro per maand. Suriname is goedkoper dan Nederland, maar niet echt goedkoop.

Afbeelding

De vakantie bleef ook nog wat in het teken staan van mijn actieonderzoek ten aanzien van kerkelijk leiderschap in de 21ste eeuw. Met name de cultuur leren kennen. Kerstmis in de kerk, met een Zuid Amerikaans kerstontbijt, uitdeling ontbijt aan daklozen en een feestelijke kerkdienst. Kees heeft foto’s gemaakt voor sponsoren van het ontbijt. Ik begin deel uit te maken van de gemeente en gemeenschap, merk ik.

Afbeelding

 

Inmiddels begin ik wat meer gevoel te krijgen hoe de gemeenschap werkt hier. Enkele kenmerken uit de cultuur in Suriname,  uit  de verhalen zoals ze nu aan mij worden overgeleverd, zijn:

  •  belang van netwerken..wie kent iou en als je die persoon kent gaan de deuren open.
  •  enorme gastvrijheid
  •  traditionele rollen patronen tussen mannen en vrouwen in de opvoeding. De moeder is verantwoordelijk voor de kinderen, het huishouden wordt niet gedeeld (natuurlijk stel ik het absoluut, er zijn vast uitzonderingen)
  • vanzelfsprekende leiderschapsposities voor de vrouw (mede vanuit Creoolse achtergrond en Winti), alleen het moederschap maakt dit praktisch moeilijk gezien de rol verdeling
  • de rol  van jongeren, die vanuit de Creoolse achtergrond en Winti, altijd de ouderen moeten laten spreken. Ouderen hebben meer ervaring en  daarom wordt van jongeren verwcht dat zij zwijgen.
  • ……

Deze week zal ik een twee daagse retraite begeleiden van het ministerium rond visie op leiderschap in de 21ste eeuw. Zij hadden deze vraag al uitstaan en verwelkomen mij als buitenstaander om het proces te begeleiden. Ik heb inmiddels met de meeste predikanten intake gesprekken gevoerd.

De volgende week zal ik rond dit thema een college voor theologie studenten verzorgen en de vergadering van het kerkbestuur begeleiden. Tussendoor heb ik twee coachees. Al met al voor een workaholic als ik een matige workload, maar mijn leren zit niet in het werk, maar wel in het luisteren met nieuwe oren.

Verder geniet ik van het leren kennen van dit land, me thuis voelen en inmiddels me bewegen als een Surinaamse., doordat ik de ins en outs begin te kennen.

De laatste weken beginnen zich hier aan te dienen, dat geeft een andere dynamiek, ik heb nog wat plannen, zoals een community center bezoeken in het binnenland, nog wat mensen zien en chocola maken van de gegevens die ik hier heb verzameld.

 

3 gedachten over “het Surinaamse binnenland is prachtig!

  1. Beste Catharina,
    Mooi dat je geniet van het prachtige land en de cultuur met alle ins en outs die er bij horen. Ben benieuwd naar je retraite over leiderschap.
    Groet
    Eduard

Plaats een reactie